1. Po raz pierwszy odwiedzasz EDU. LEARN

    Odwiedzasz EDU.LEARN

    Najlepszym sposobem na naukę języka jest jego używanie. W EDU.LEARN znajdziesz interesujące teksty i videa, które dadzą Ci taką właśnie możliwość. Nie przejmuj się - nasze filmiki mają napisy, dzięki którym lepiej je zrozumiesz. Dodatkowo, po kliknięciu na każde słówko, otrzymasz jego tłumaczenie oraz prawidłową wymowę.

    Nie, dziękuję
  2. Mini lekcje

    Podczas nauki języka bardzo ważny jest kontekst. Zdjęcia, przykłady użycia, dialogi, nagrania dźwiękowe - wszystko to pomaga Ci zrozumieć i zapamiętać nowe słowa i wyrażenia. Dlatego stworzyliśmy Mini lekcje. Są to krótkie lekcje, zawierające kontekstowe slajdy, które zwiększą efektywność Twojej nauki. Są cztery typy Mini lekcji - Gramatyka, Dialogi, Słówka i Obrazki.

    Dalej
  3. Wideo

    Ćwicz język obcy oglądając ciekawe filmiki. Wybierz temat, który Cię interesuje oraz poziom trudności, a następnie kliknij na filmik. Nie martw się, obok każdego z nich są napisy. A może wcale nie będą Ci one potrzebne? Spróbuj!

    Dalej
  4. Teksty

    Czytaj ciekawe artykuły, z których nauczysz się nowych słówek i dowiesz więcej o rzeczach, które Cię interesują. Podobnie jak z filmikami, możesz wybrać temat oraz poziom trudności, a następnie kliknąć na wybrany artykuł. Nasz interaktywny słownik pomoże Ci zrozumieć nawet trudne teksty, a kontekst ułatwi zapamiętanie słówek. Dodatkowo, każdy artykuł może być przeczytany na głos przez wirtualnego lektora, dzięki czemu ćwiczysz słuchanie i wymowę!

    Dalej
  5. Słowa

    Tutaj możesz znaleźć swoją listę "Moje słówka", czyli funkcję wyszukiwania słówek - a wkrótce także słownik tematyczny. Do listy "Moje słówka" możesz dodawać słowa z sekcji Videa i Teksty. Każde z słówek dodanych do listy możesz powtórzyć później w jednym z naszych ćwiczeń. Dodatkowo, zawsze możesz iść do swojej listy i sprawdzić znaczenie, wymowę oraz użycie słówka w zdaniu. Użyj naszej wyszukiwarki słówek w części "Słownictwo", aby znaleźć słowa w naszej bazie.

    Dalej
  6. Lista tekstów

    Ta lista tekstów pojawia się po kliknięciu na "Teksty". Wybierz poziom trudności oraz temat, a następnie artykuł, który Cię interesuje. Kiedy już zostaniesz do niego przekierowany, kliknij na "Play", jeśli chcesz, aby został on odczytany przez wirtualnego lektora. W ten sposób ćwiczysz umiejętność słuchania. Niektóre z tekstów są szczególnie interesujące - mają one odznakę w prawym górnym rogu. Koniecznie je przeczytaj!

    Dalej
  7. Lista Video

    Ta lista filmików pojawia się po kliknięciu na "Video". Podobnie jak w przypadku Tekstów, najpierw wybierz temat, który Cię interesuje oraz poziom trudności, a następnie kliknij na wybrane video. Te z odznaką w prawym górnym rogu są szczególnie interesujące - nie przegap ich!

    Dalej
  8. Dziękujemy za skorzystanie z przewodnika!

    Teraz już znasz wszystkie funkcje EDU.LEARN! Przygotowaliśmy do Ciebie wiele artykułów, filmików oraz mini lekcji - na pewno znajdziesz coś, co Cię zainteresuje!

    Teraz zapraszamy Cię do zarejestrowania się i odkrycia wszystkich możliwości portalu.

    Dziękuję, wrócę później
  9. Lista Pomocy

    Potrzebujesz z czymś pomocy? Sprawdź naszą listę poniżej:
    Nie, dziękuję

Już 62 330 użytkowników uczy się języków obcych z Edustation.

Możesz zarejestrować się już dziś i odebrać bonus w postaci 10 monet.

Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej o naszym portalu - kliknij tutaj

Jeszcze nie teraz

lub

Poziom:

Wszystkie

Did the discovery of cooking make us human?


Poziom:

Temat: Życie codzienne


2 March 2010 Cooking is something we all take for granted but a new theory suggests that if we had not learned to cook food, not only would we still look like chimps but, like them, we would also be compelled to spend most of the day chewing. Without cooking, an average person would have to eat around five kilos of raw food to get enough calories to survive. The daily mountain of fruit and vegetables would mean a six-hour chewing marathon. It is already accepted that the introduction of meat into our ancestors' diet caused their brains to grow and their intelligence to increase. Meat - a more concentrated form of energy - not only meant bigger brains for our ancestors, but also an end to the need to devote nearly all their time to foraging to maintain energy levels. As a consequence, more time was available for social structure to develop. 'Accident': Harvard Professor Richard Wrangham believes there is more to it than simply discovering meat. He thinks that it is not so much a change in the ingredients of our diet, but the way in which we prepare them that has caused the radical evolution of our species. "I think cooking is arguably the biggest increase in the quality of the diet in the whole of the history of life," he says. "Our ancestors most probably dropped food in fire accidently. They would have found it was delicious and that set us off on a whole new direction." To understand how and when our bodies changed, we need to take a closer look at what our ancestors ate by studying the fossil records. Our earliest ancestor was the ape-like Australopithecus. Australopithecus had a large belly containing a big large-intestine, essential to digest the robust plant matter, and had large, flat teeth which it used for grinding and crushing tough vegetation. None the less, it was Australopithecus that moved out of the trees and onto the African savannah, and started to eat the animals that grazed there. And it was this change of habitat, lifestyle and diet that also prompted major changes in anatomy. Bigger brain: The eating of meat ties in with an evolutionary shift 2.3 million years ago resulting in a more human-looking ancestor with sharper teeth and a 30% bigger brain, called Homo habilis. The most momentous shift however, happened 1.8 million years ago when Homo erectus - our first "truly human" ancestor arrived on the scene. Homo erectus had an even bigger brain, smaller jaws and teeth. Erectus also had a similar body shape to us. Shorter arms and longer legs appeared, and gone was the large vegetable-processing gut, meaning that Erectus could not only walk upright, but could also run. He was cleverer and faster, and - according to Professor Wrangham - he had learned how to cook. "Cooking made our guts smaller," he says. "Once we cooked our food, we didn't need big guts. "They're costly in terms of energy. Individuals that were born with small guts were able to save energy, have more babies and survive better." Professor Peter Wheeler from Liverpool John Moores University and his colleague, Leslie Aiello, think it was this change in our digestive system that specifically allowed our brains to get larger. Energy transfer: Cooking food breaks down its cells, meaning that our stomachs need to do less work to liberate the nutrients our bodies need. This, says Wheeler, "freed up energy which could then be used to power a larger brain. The increase in brain-size mirrors the reduction in the size of the gut." Significantly Wheeler and Aiello found that the reduction in the size of our digestive system was exactly the same amount that our brains grew by - 20%. Professor Stephen Secor at the University of Alabama found that not only does cooked food release more energy, but the body uses less energy in digesting it. He uses pythons as a model for digestion as they stay still for up to six days while digesting a meal. This makes them the perfect model as the only energy they expend is on digestion. His research shows that pythons use 24% less energy digesting cooked meat, compared with raw. So being human might all be down to energy. Cooking is essentially a form of pre-digestion, which has transferred energy use from our guts to our brains. According to Professors Wheeler and Wrangham and their colleagues, it is no coincidence that humans - the cleverest species on earth - are also the only species that cooks. By Clare Kingston Source: BBC News (bbc.co.uk/news)

PRZETŁUMACZ PRZY POMOCY:
Mobile Analytics