1. Po raz pierwszy odwiedzasz EDU. LEARN

    Odwiedzasz EDU.LEARN

    Najlepszym sposobem na naukę języka jest jego używanie. W EDU.LEARN znajdziesz interesujące teksty i videa, które dadzą Ci taką właśnie możliwość. Nie przejmuj się - nasze filmiki mają napisy, dzięki którym lepiej je zrozumiesz. Dodatkowo, po kliknięciu na każde słówko, otrzymasz jego tłumaczenie oraz prawidłową wymowę.

    Nie, dziękuję
  2. Mini lekcje

    Podczas nauki języka bardzo ważny jest kontekst. Zdjęcia, przykłady użycia, dialogi, nagrania dźwiękowe - wszystko to pomaga Ci zrozumieć i zapamiętać nowe słowa i wyrażenia. Dlatego stworzyliśmy Mini lekcje. Są to krótkie lekcje, zawierające kontekstowe slajdy, które zwiększą efektywność Twojej nauki. Są cztery typy Mini lekcji - Gramatyka, Dialogi, Słówka i Obrazki.

    Dalej
  3. Wideo

    Ćwicz język obcy oglądając ciekawe filmiki. Wybierz temat, który Cię interesuje oraz poziom trudności, a następnie kliknij na filmik. Nie martw się, obok każdego z nich są napisy. A może wcale nie będą Ci one potrzebne? Spróbuj!

    Dalej
  4. Teksty

    Czytaj ciekawe artykuły, z których nauczysz się nowych słówek i dowiesz więcej o rzeczach, które Cię interesują. Podobnie jak z filmikami, możesz wybrać temat oraz poziom trudności, a następnie kliknąć na wybrany artykuł. Nasz interaktywny słownik pomoże Ci zrozumieć nawet trudne teksty, a kontekst ułatwi zapamiętanie słówek. Dodatkowo, każdy artykuł może być przeczytany na głos przez wirtualnego lektora, dzięki czemu ćwiczysz słuchanie i wymowę!

    Dalej
  5. Słowa

    Tutaj możesz znaleźć swoją listę "Moje słówka", czyli funkcję wyszukiwania słówek - a wkrótce także słownik tematyczny. Do listy "Moje słówka" możesz dodawać słowa z sekcji Videa i Teksty. Każde z słówek dodanych do listy możesz powtórzyć później w jednym z naszych ćwiczeń. Dodatkowo, zawsze możesz iść do swojej listy i sprawdzić znaczenie, wymowę oraz użycie słówka w zdaniu. Użyj naszej wyszukiwarki słówek w części "Słownictwo", aby znaleźć słowa w naszej bazie.

    Dalej
  6. Lista tekstów

    Ta lista tekstów pojawia się po kliknięciu na "Teksty". Wybierz poziom trudności oraz temat, a następnie artykuł, który Cię interesuje. Kiedy już zostaniesz do niego przekierowany, kliknij na "Play", jeśli chcesz, aby został on odczytany przez wirtualnego lektora. W ten sposób ćwiczysz umiejętność słuchania. Niektóre z tekstów są szczególnie interesujące - mają one odznakę w prawym górnym rogu. Koniecznie je przeczytaj!

    Dalej
  7. Lista Video

    Ta lista filmików pojawia się po kliknięciu na "Video". Podobnie jak w przypadku Tekstów, najpierw wybierz temat, który Cię interesuje oraz poziom trudności, a następnie kliknij na wybrane video. Te z odznaką w prawym górnym rogu są szczególnie interesujące - nie przegap ich!

    Dalej
  8. Dziękujemy za skorzystanie z przewodnika!

    Teraz już znasz wszystkie funkcje EDU.LEARN! Przygotowaliśmy do Ciebie wiele artykułów, filmików oraz mini lekcji - na pewno znajdziesz coś, co Cię zainteresuje!

    Teraz zapraszamy Cię do zarejestrowania się i odkrycia wszystkich możliwości portalu.

    Dziękuję, wrócę później
  9. Lista Pomocy

    Potrzebujesz z czymś pomocy? Sprawdź naszą listę poniżej:
    Nie, dziękuję

Już 62 355 użytkowników uczy się języków obcych z Edustation.

Możesz zarejestrować się już dziś i odebrać bonus w postaci 10 monet.

Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej o naszym portalu - kliknij tutaj

Jeszcze nie teraz

lub

Poziom:

Wszystkie

The cult of omega-3


Poziom:

Temat: Życie codzienne


1 March 2010 Hardly a week goes by without a new health claim being made of eating oily fish. But is it really as magical as we are told? If there were a top 40 of good foods, a chart rundown of the right things to eat, then anything containing omega-3 fatty acids would have been number one for years. They even have their own international awareness day, which takes place this Wednesday. Omega-3 is the name given to a family of unsaturated fatty acids found mainly in oily fish, such as salmon, herring, sardines and anchovies, and also in eggs, meat, milk and cheese. The naturally occurring acids of the omega-3 family can apparently boost our brain power, keep our hearts healthy, strengthen our bones, and much more. You can ingest the fatty acids by eating a lot of the right kind of fish or by taking fish oil supplements - little golden capsules rich in omega-3. Hardly a week goes by without yet another media report on "The wonders of omega-3 fatty acids" (as a headline in Canada put it recently). Last month it was reported omega-3 can protect against psychotic disorders such a schizophrenia. An international team of researchers gave a daily dose to 81 people deemed to be at risk from psychosis and found it seemed to cut the rate of psychotic illness - including schizophrenia - by 25%. But how much of this is hype, and how much reality? Is there a danger that a largely fish-derived fatty acid is being turned into a modern-day magic potion? Dietician Evelyn Tribole is a firm believer in their potency. Packaging tag: "While it can seem that omega-3s do everything but wash your windows, it's important to remember that they are essential nutrients", says Ms Tribole, author of The Ultimate Omega-3 Diet: Maximise the Power of Omega-3s to Supercharge Your Health, Battle Inflammation, and Keep Your Mind Sharp. She says modern forms of food production are reducing the amount of omega-3 in our foods, "contributing to a global omega-3 fat deficiency in the diets of most people". "For example, animals that graze on grass have higher omega-3 contents in their meat - and the longer they are out to pasture, the more omega-3s accumulate in their meat. But today the great majority of animals dine on [corn grain], which is devoid of omega-3s." That is bad, she says, because "remarkable and consistent" scientific studies show us omega-3 is good for brain function, mood disorders, heart health and more. And she dismisses the claim that this is just a fad. "Yes, food and nutrition seem to run in fashionable trends, with followers and believers. In this case, however, there is a lot of good evidence for the benefits of omega-3s." But others are sceptical. Dr Lee Hooper, lead author of one of the most thorough studies on the apparent benefits of omega-3, published in the British Medical Journal in 2006, urges people not to get "carried away". The interest in omega-3 has snowballed over the past decade, giving rise to more and more scientific studies, books about how omega-3 can make you super-healthy, and government- and corporate-funded omega-3 promotion groups, such as the Omega-3 International Awareness Day and The Omega-3 Group in Scotland. Evidence wanting: Over the past 10 years, about 12,500 scientific studies on the benefits of omega-3 have been published, both reflecting and reinforcing the fashion for consuming this apparent super-food. Today, everything from loaves of bread to frozen fish fingers come with a "RICH IN OMEGA-3" tag. Yet the "systematic review" carried out by Dr Hooper's team shows the claims are often as fishy as the omega-3-rich foods themselves. "According to the evidence we have so far, omega-3 does not seem to help for cancer prevention or treatment; with children's learning or behaviour; with cognitive function; or in preventing cognitive decline with age or mental health problems, including bipolar disease, schizophrenia." Similarly, there's "no evidence that the fatty acids assist with cystic fibrosis, allergies, asthma, ulcerative colitis, Crohn's disease, or kidney disease". Dr Hooper's study found evidence omega-3 improves children's learning abilities and behaviour to be "very poor". On the plus side, "omega-3 probably does help with arthritis, pain and stiffness," she says. And it definitely seems useful for people recovering from a heart attack. "I would very much want anyone I know who has had a heart attack recently to be consuming omega-3." It's beneficial for those who have had a heart attack because research shows that the "long-chain fatty acids" in the omega-3 family get into the membranes of our cells, helping to "improve the heart's electrical activity" and reduce blood pressure, among other things. Trendy nutrient: Crucially, though, this doesn't mean those who have not had a heart attack can reduce their risk of having one by consuming omega-3, says Dr Hooper. "There's no evidence that omega-3 reduces the risk of death or heart attack or stroke or anything like that in those of us who have not recently had a heart attack," she says. Dr Hooper says her aim is not to generate a backlash against a trendy nutrient, but simply to get to the truth about its limited benefits. But if so many of the claims are just hype, how did it get to that stage? Why are so many benefits laid at the door of omega-3? Dr Hooper says believes the fashion for omega-3 betrays our herd-instinct - how, "as a group", we periodically get overexcited about certain foodstuffs. There always seems to be some "new food panacea" to our problems, she says. Another doctor, Michael Fitzpatrick, says the omega-3 fad is just the flipside of the anti-junk food campaign. Just as see certain kinds of "junk food" as "morally and constitutionally corruptive", we tend to elevate other foods as "saviours of human health". So much so, says Dr Fitzpatrick, GP and author of The Tyranny of Health, that today there is almost a "cult of omega-3". By Brendan O'Neill Source: BBC News (bbc.co.uk/news)

PRZETŁUMACZ PRZY POMOCY:
Mobile Analytics